Microbiological quality water used in food production in the municipalityof family agribusinessesConstantina/RS

Authors

  • Dionara Simoni Hermes Volkweis Mestrado em Envelhecimento Humano, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil
  • Jordana Lazzaretti Graduanda em Nutrição, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil
  • Elis Regina Fátima Boita Graduada em Nutrição, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul ‒ UNIJUI. Nutricionista hospitalar, Frederico Westphalen, RS, Brasil
  • Fábia Benetti Mestrado em Envelhecimento Humano, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117019182

Keywords:

Water, Agribusinesses, Microbiological quality

Abstract

The quality of water used in both the food industry and for domestic consumption must meet basic requirements for it to be deemed fit for consumption and use. According to Decree No.2,914 of December 12, 2011of the Ministry of Health, the levels of total and fecal coliforms should be absent from the smoothed samples. The water used for preparing food or even cleaning of equipment can act asviacontamination of foodwithpathogenic microorganisms. In the present study, we found water quality through laboratory analysis for the identification of Total and Fecal coliforms as indicators of fecal contamination of the water used in food production. The analyzes were performed according to standard protocols under Methodological Standard Methods for the examination of water & waste water, 22th edition, 2012. The opinions were based on reference standards according to Ordinance No.2,914, of December 12, 2011, the Ministry of Health of 10 samples analyzed 07 are unfit for use, of which 07 were contaminated by total coliforms and 03 for thermotolerant coliforms.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Dionara Simoni Hermes Volkweis, Mestrado em Envelhecimento Humano, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil

Jordana Lazzaretti, Graduanda em Nutrição, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil

Elis Regina Fátima Boita, Graduada em Nutrição, Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul ‒ UNIJUI. Nutricionista hospitalar, Frederico Westphalen, RS, Brasil

Fábia Benetti, Mestrado em Envelhecimento Humano, Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões ‒ URI, Frederico Westphalen, RS, Brasil

References

AHMED, W. Fecal indicators and bacterial pathogens in bottled water from Dhaka, Bangladesh. Brazilian Journal of Microbiology. São Paulo, v. 44, n. 1. 2013.

AMARAL, LUIZ AUGUSTO DO et al. Água de consumo humano como fator de risco à saúde em propriedades rurais. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 37, n. 4, 2003.

BALBANI, ARACY PEREIRA SILVEIRA, BUTUGAN, OSSAMU. Contaminação Biológica de Alimentos. Pediatria, São Paulo, v. 23, n. 4. 2001.

BATISTA, BRUNA GERARDON; FUCKS, MATEUS BATISTA. Avaliação da água do Arroio Pessegueirinho, Santa Rosa – RS. Ciência Equatorial.v. 2, n. 1, 1° semestre 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria nº 2.914, de 12 de dezembro de 2011. Dispõe sobre os procedimentos de controle e de vigilância da qualidade da água para consumo humano e seu padrão de potabilidade. Diário Oficial [da] República Federativa do Brasil. Brasília, DF, 12 dez.

CHAVES, KAMILA FERREIRA et al. Avaliação Microbiológica da Água Empregada em Laticínios da Região de Rio Pomba-MG. Unopar Científica Ciências Biológicas e da Saúde,v. 14 n. 4. 2010.

FRANCO, BERNADETTE D. G. M; LANDGRAF, MARIZA, MARIA TEREZA DESTRO. Microbiologia dos Alimentos. São Paulo, Ed. Atheneu, 2005.

GUERRA, MIRELA GURGEL et al. Disponibilidade e Qualidade da Água na Produção de Leite. Acta Veterinaria Brasilica, Mossoró, v. 5, n. 3. 2011.

JAY, JAMES M. Microbiologia de Alimentos. 6. ed. Porto Alegre: Artmed, 2005.

OLIVEIRA, ARALI DA SILVA et. al. Qualidade da água para consumo humano distribuída pelo sistema de abastecimento público em Guarabira-PB. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. Capa v. 7, n. 2, 2012.

ORO, DÉBORA; SCAPIN, DIANE; ROSSI, ELIANDRA MIRLEI. Qualidade microbiológica da água utilizada para consumo humano na região do extremo oeste de Santa Catarina, Brasil. Rev Inst Adolfo Lutz, São Paulo, v. 71, n. 3. 2012.

PORTO, MARIA ANUNCIADA LEAL et.al. Coliformes em água de abastecimento de lojas fast-food da Região Metropolitana de Recife (PE, Brasil). Scielo, 2011.

SAMPAIO, CAROLINA DE FREITAS et al. Qualidade físico-química e microbiológica da água para o consumo humano e a relação com a saúde: estudo em uma comunidade rural no estado de São Paulo. O Mundo da Saúde, São Paulo, 2011.

SANTOS, JOSÉ OZILDO DOS et.al. A qualidade da água para o consumo humano: Uma discussão necessária. Revista brasileira de Gestão Ambiental-RBGA. Pombal, v. 7, n. 2, p. 19-26, abr./jun. 2013.

SILVEIRA, LEONOR; MARQUES, ADELAIDE; MACHADO, JORGE. Patotipos de Escherichia Coli associados a infecções entéricas entre 2002-2012. Instituto Nacional de Saúde, n. 8, 2013.

SIQUEIRA, LEONARDO PEREIRA DE et al. Avaliação microbiológica da água de consumo empregada em unidades de alimentação. Ciência e Saúde Coletiva. Rio de Janeiro, v. 15, n. 1. 2010.

SOUSA, M. O. et al.Avaliação da qualidade físico-química e microbiológica da água de bebedouros de uma creche em Teresina – PI. Revista Interdisciplinar Centro Universitario Uninovafapi. Piauí,v. 7 n. 1, 2014.

VASCONCELOS, ANDREA VEIGA; SILVA, MARIANA RODRIGUES. Avaliação físico-química e microbiológica da qualidade da água de pequenos laticínios da região de Francisco Beltrão / PR. 2012. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação) – Curso Superior de Tecnologia em Alimentos. Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Francisco Beltrão, 2012.

WICKI, MELANIE. Identification of Fecal Input Sites in Spring Water by Selection and Genotyping of Multiresistant Escherichia coli. Applied And Environmental Microbiology. v. 77, n. 23. Dez. 2011.

ZAN, RENATO ANDRÉ et. al. Análise microbiológica de amostras de água de poços rasos localizados no município de Buritis, Região do vale do Jamari, Rondônia, Amazônia Ocidental. Revista Eletrônica em Gestão, Educação e Tecnologia Ambiental, Cascavel, v. 8, n. 8, p. 1867-1875, set./dez. 2012.

ZANINI, HELEN L. H. T. et. al. Caracterização da água da microbacia do córrego rico avaliada pelo índice de qualidade de água e de estado trófico. Engenharia agrícola, Jaboticabal, v. 30, n. 4, jul./ag. 2010.

Downloads

Published

2015-08-23

How to Cite

Volkweis, D. S. H., Lazzaretti, J., Boita, E. R. F., & Benetti, F. (2015). Microbiological quality water used in food production in the municipalityof family agribusinessesConstantina/RS. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 19, 18–26. https://doi.org/10.5902/2236117019182