Social and fashion technology generation herbs from concentrate from desalination

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5902/2236117015041

Keywords:

Social Technology, Project Water, Source of Food and Income, Hydroponics, Community Uruçu-Pb

Abstract

The Social Technology comes into existence as a response to environmental deterioration and social exclusion that were caused by the dominant approaches; is a substitute concept of Appropriate Technology. The Social Technology drives social change through products and techniques. The community Uruçu, located in São João do Cariri-PB is a beneficiary of social technology through Project Water: Source of Food and Income, which functions as an alternative income for farmers. The Project: promotes the production of vegetables through hydroponics, an activity that seeks the interaction of actors in a particular location. The objective of this work is to verify the mode of production of Uruçu community can be considered a social technology. For this, a theoretical review of the concepts of social technology and hydroponics was performed, in addition to explaining the operation of the project Water: Source of Food and Income. For this it was necessary to do field research, which entailed visiting the community and interviews with participants of the same. Thus it can be concluded from the activities that are performed by deploying Water project is considered a social technology.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Rodrigo Vieira Alves Amaral, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Departamento de Engenharia Química

Recursos Naturais e Meio Ambiente

Sonáli Amaral de Lima Alves, Faculdade Maurício de Nassau, Campina Grande, PB

Núcleo de saúde, humanas e engenharias

 

Kepler Borges França, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Departamento de Engenharia Química

Recursos Naturais e Meio Ambiente

Maniza Sofia Monteiro Fernandes, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Departamento de Engenharia Química

Recursos Naturais e Meio Ambiente

Tereziana Silva Costa, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Departamento de Engenharia Química

Recursos Naturais e Meio Ambiente

Tellys Lins Almeida Barbosa, Universidade Federal de Campina Grande, Campina Grande, PB

Departamento de Engenharia Química

Recursos Naturais e Meio Ambiente

References

ALMEIDA, A. S. A Contribuição da extensão universitária para o desenvolvimento de Tecnologias Sociais. Brasília/DF: Secretaria Executiva de Rede de Tecnologia Social (RTS), 2010.

CASTELLANE, P.D. ARAUJO, J.A.C. Cultivo sem solo - Hidroponia. 4ª ed. Jaboticabal: FUNEP, 1995.

CAPORAL, F. R; COSTABEBER, J. A. Agroecologia. Enfoque científico e estratégico. Agroecologia e Desenvolvimento Rural Sustentável, Porto Alegre, v. 3, n. 2, abr./jun. 2002.

COLLIS, J. ; HUSSEY, R. Pesquisa em Administração. São Paulo, SP: Bookman, 2005. Trad. Lucia Simoni

DAGNINO, R. “A tecnologia social e seus desafios”. In: Tecnologia Social – uma estratégia para o desenvolvimento. Rio de Janeiro, Fundação Banco do Brasil, 2004.

DAGNINO, R.; BRANDÃO, F. C.; NOVAES, H. T. Sobre o marco analítico-conceitual da tecnologia social. In: Tecnologia Social – uma estratégia para o desenvolvimento. Rio de Janeiro, Fundação Banco do Brasil, 2004.

DOUGLAS, J. S. Hidroponia: Cultura sem terra – São Paulo: Nobel, 1987.

FURLANI, P.R. Cultivo da alface pela técnica de hidroponia - NFT. Campinas: Instituto Agronômico, 1995

GODOY, A. S. Introdução à Pesquisa Qualitativa e suas Possibilidades. In: Revista de Administração de Empresas, v.35, n.2, Mar/Abr 1995.

RODRIGUES, I.; BARBIERI, J. C. A emergência da tecnologia social: revisitando o movimento da tecnologia apropriada como estratégia de desenvolvimento sustentável. Rev. Adm. Pública, 2008, vol. 42, n.6.

VERGARA, S. C. Métodos de Pesquisa em Administração. 2. Ed. São Paulo: Atlas, 2006.

Published

2015-07-27

How to Cite

Amaral, R. V. A., Alves, S. A. de L., França, K. B., Fernandes, M. S. M., Costa, T. S., & Barbosa, T. L. A. (2015). Social and fashion technology generation herbs from concentrate from desalination. Revista Eletrônica Em Gestão, Educação E Tecnologia Ambiental, 19(1), 237–245. https://doi.org/10.5902/2236117015041

Issue

Section

ENVIRONMENTAL THECNOLOGY